Ekonomi

25 eyalet ve Trump, Biden’ı kazanan Teksas’ı destekliyor

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken ülkenin güney sınırının güvenliğine ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki en önemli tartışmalardan biri olan sınır güvenliği ve sistematik olmayan göç polemiği, Yargıtay’ın son kararının uygulanamamasıyla daha da arttı.

Yargıtay’ın, Teksas eyaleti yetkilileri tarafından sınırın belirli bölgelerine yerleştirilen dikenli tellerin kaldırılması yönündeki kararını kabul etmeyen Vali Abbott, kendi eyaletindeki ulusal muhafızların böyle bir işlem yapmayacağını, hatta yenilerini koyacaklarını açıkladı. “sınırı korumak” için dikenli teller.

Abbott, sınır güvenliğinden federal yönetimi sorumlu tuttu ve Biden yönetiminin düzensiz göçmenleri engellemek için hiçbir şey yapmadığını savundu.

Teksas’ın bir “işgal” ile karşı karşıya olduğunu belirten Abbott, şunları söyledi: “Eyalet sınırlarımızı her türlü tehdide karşı korumak anayasal görevimizdir ve bunu yerine getireceğiz.” Açıklamada bulunarak ülkedeki diğer Cumhuriyetçi devletlerden yardım istedi.

25 eyaletten Teksas’a tam destek

Abbott’un destek çağrısına yanıt veren 25 eyaletin Cumhuriyetçi valileri ortak bildiriye imza atarak Teksas’a güney sınırının korunması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirttiler.

Bu kapsamda Oklahoma eyaleti başta olmak üzere pek çok Cumhuriyetçi eyalet valisi, destek amacıyla Teksas eyaletine belli sayıda ulusal muhafız askeri göndereceklerini açıkladı.

Teksas’a bir diğer destek ise hâlâ Cumhuriyetçilerin en güçlü başkan adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. Trump, tüm eyaletlere davette bulunarak ulusal muhafızlarını Teksas’a göndermeleri ve ABD’nin güney sınırını kaçak göçmenlerden korumaları gerektiğini belirtti.

Yargıtay kararı uygulanacak mı?

Öte yandan Biden yönetiminin Teksas eyalet yönetimine Yargıtay kararının uygulanması için 24 saat süre tanıdığı bilgisi de Amerikan medyasına yansıdı. Buna göre Biden yönetimi, ülkenin en yüksek hukuki otoritesi olan Yargıtay’ın kararının uygulanması gerektiğini, aksi takdirde önemli hukuki anlaşmazlıkların kapısını aralayacağını belirtti.

Biden yönetiminin bu yaklaşımına olumsuz yanıt veren Abbott, son açıklamasında Biden’ın halkı terk ettiğini ve sınırları koruma görevini yerine getirmediğini savundu. Bu nedenle Abbott, bu görevi yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Söz konusu Yargıtay kararının nasıl uygulanabileceği tartışması devam ederken, bazı uzmanlar Biden’ın “Teksas ulusal muhafızlarını federalleştirebileceği” tezini öne sürüyor.

Buna göre Biden ulusal acil durum ilan edebilir, Teksas’taki ulusal muhafızları federal yönetime bağlayabilir ve mahkeme kararını bu şekilde uygulayabilir.

Amerikan medyasında Biden’ın bu yolu seçmesinin siyasi nedenlerden dolayı zor olduğu yönündeki yorumlar öne çıksa da söz konusu gerilimin nasıl sona ereceği merakla bekleniyor.

ABD Yüksek Mahkemesinin Meksika’daki Rio Grande Nehri boyunca uzanan dikenli telleri kaldırma kararının ardından Teksas Valisi Abbot ile Biden arasındaki tartışma tırmandı.

Mahkeme kararına rağmen Teksas Ulusal Muhafızları Salı günü ABD sınır devriyesinin görevini yapmasına izin vermedi ve dikenli tel yerleştirmeye devam etti.

pulumurhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu