Ay’a gitme yarışı 50 yıl sonra yeniden alevlendi: Japonya bu kez uzaya iniş aracını fırlattı
H2Aroket yerel saati 08.42′ayrıca güneybatıdaki Kagoshima’ya bağlı Tanegashima Uzay Merkezi’ tarafından uzaya gönderildi. Roketin içinde, ay yüzeyine hassas iniş teknolojilerini test etmeyi amaçlayan ‘SLIM ve XRISM X-ray’ bulunuyor astronomik uydutaşıma.
Mitsubishi ElektrikÜretim SLIM, 2,4 metre yüksekliğe, 2,7 metre genişliğe sahip ve 700 kilogram ağırlığa sahip.
iniş 3 ila 4 ayayda yörüngeyegiriyor ve 4 ila 6 ay Ay yüzeyine 15 ay içerisinde ulaşılması hedefleniyor. Japonya’nın Ay’da elde edeceği gözlem ve veriler ‘ABD’nin liderliğine’ dayanacak. Artemis‘ projede kullanılacaktır.
SpaceX2023’ün sonlarında Japon milyarder Yusaku Maezawave Ay’ın çevresine sekiz yolcu daha götürecek Sevgili Ay Onu yolculuğuna çıkarmayı planlıyor. Bu, 100 kişi taşıyabilen Starship aracının ilk görevi olacak.
2008’de ilk kez geçen ay Chandrayan 1 ile Ay’a ulaşan Hindistan, Ay’ın Güney Kutbu yakınlarına bir uzay aracı indirdi. Rusya’dan hemen önce, Luna-25 Misyonuyla birlikte yaklaşık yarım asırdan sonra ilk kez aya dönüş girişiminde başarısız oldu. Ispace adlı özel bir Japon şirketinin Nisan ayında aya inme girişimi başarısız oldu.
Bunların dışında Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Ay dahil uzay görevleri başlatacak.