Yaşam

Cep Telefonunun Mucidine Göre Geleceğin Telefonları

1970’lerin başında, Motorola ilk kablosuz olarak taşınabilir ve etkili bir şekilde iletişim kuran telefonu üreten ilk şirketti. 3 Nisan 1973’te mühendislerinden biri olan Martin Cooper’ın sıkı çalışması sonuç verdi. Tarihteki ilk taşınabilir telefon görüşmesiböylece başarıldı.

Cooper’ın çalışmaları sonucunda geliştirilip ticari olarak satılan ilk cep telefonu piyasaya çıktı. 10 yıloradaydı.

Cooper, Motorola’nın taşınabilir telefon biriminde uzun yıllar geçirdi:

Bu süre zarfında 21. yüzyılda fiyatı daha anlaşılır olacak bir buluş gerçekleştirdi ve çabaları sonuç verdi.

1983 yılında, sadece 1,1 kilogram ağırlığındaki ilk cep telefonu Motorola DynaTAC 8000X piyasaya sürüldü. Yani taşımak için cep yerine bir çantaya ihtiyacın vardı:

23 santimetre uzunluğunda O zamanlar daha çok otomobillerde kullanılmak üzere pratik bir model olarak benimsenmişti. Fiyatı ise 3 bin 995 dolar olarak belirlendi ki bu o dönemin ABD ekonomisine göre bile oldukça yüksek. Günümüz ekonomisi ile bu fiyat 10 bin doların üzerine çıkıyor.

Zamanla taşınabilir telefonlar, cep telefonu adını hak edecek şekilde gelişti:

Çoğumuz bu dönemi silik bir biçimde hatırlıyor olabiliriz ama cep telefonları uzun yıllardır bağlantı özgürlüğünün anahtarı oldu. Zamanla antenler ortadan kalktı, daha büyük ve daha renkli ekranlar, kamera versiyonları iletanışmaya başladık.

Sonra akıllı telefonlar hayatımıza girdi, anahtarlar tarih oldu, bugün internet teması ve milyonlarca uygulama ile hayatımıza devam ediyoruz:

Hatta bir kereden fazla telefonsuz devam edemeyeceğimizi hissediyoruz. Daha yüksek çözünürlüklü ekranlar, daha akıcı kameralar, daha uygun işlemciler derken her anımızı bu cihazlarla iletişim halinde geçiriyoruz ve artık iletişim içindeyiz. özgürlük değil kölelik tartışıyoruz. Ancak çoğumuz bu durumdan bir kereden fazla memnun kaldık, kabullendik.

Peki telefonlar gelecekte nasıl görünecek? Bunun için taşınabilir telefonun mucidi Martin Cooper’a bakıyoruz:

Zoom üzerinden NPR grubuna röportaj veren Cooper; yapay zekadaki gelişmeler nasıl iletişim kuracağımızı belirleyecektir. belirtir. Fakat bunun için bilim kurgu filmlerinde sıkça karşılaştığımız cihazların nasıl değişeceğine dair bir tahminde bulunuyor.

“Cep telefonu senin bir parçan olacak, onu şarj etmene gerek kalmayacak çünkü vücudun mükemmel bir şarj cihazı.”

Cooper’ın ortaya koyduğu bu yaklaşım iyi bilinen bir yaklaşım olsa da aslında Ray Kurzweil başta olmak üzere pek çok bilimkurgu yazarı ya da onun eserlerinde yer almıştır. “makineleşmiş insan” görüşünü desteklemek için bir bakış açısı çizer. Yani gelecekte hep elektriğe bağımlı olmamıza neden olan, taşınabilir bir cihaza ihtiyaç duymadan iletişim kurunbu mümkün olacak

Yapay zeka Midjourney’e Cooper’ın bahsettiği cihazı sorduğumuzda bize şu görselleri verdi:

Tabii ki Midjourney Cooper’ın zihniyle düşünemiyor, tek başına sözleri fütürist bir geleceği tasvir etmeye yardımcı oldu. Ama bu bile iyi bir örnek, Cooper’ın yapay zeka ile bağlantı devrimi konusundaki isabeti, yolculuk ortasıBöyle bir yapay zeka olmasaydı açıklamalarını sadece kelimelerle tutardık ya da en fazla 7-8 saat ayırıp bir photoshop çalışması sunardık.

Gelecekte insanların tıpkı arabalar, kahve makineleri veya klimalar gibi makinelere dönüşeceği ve sürekli internete bağlı “cihazlara” dönüşeceği kesin kabul ediliyor. Yukarıdaki gibi, ancak daha anlamlı ve kalıcı yapay zeka teknolojilerinin güçlendirilmesiyle bir gün mümkün olabilir. Son olarak akıllı saat ve telefon ihtiyacımız bugün bile tükenmek üzere…

haber-mudurnu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu