Her Ülkenin Borcu Varsa Dünya Kime Borçludur?
Ulusal borç olarak da bilinen ulusal borç, bir ülkenin hükümetinin borcudur. farklı kişilere ve yerel veya uluslararası kuruluşlara Borçlu olunan toplam paranın bir ölçüsüdür. Ancak ulusal borç çoğu zaman bir ülkenin dış borcuyla karıştırılmaktadır.
Vatan borcu tamamen bir ülkenin hükümetine ait Dış borç, bir ülkedeki hükümetin, işletmelerin, kişilerin ve diğer kurumların borcudur. Bu bir ülkenin kredi kartı faturasıÖyle düşünebilirsiniz ama ölçeği çok daha büyük.
Ülkelere borç verenler kimlerdir ve karşılığında ne alırlar?
Ülke yönetimleri borçlanacak senet gibi varlıklar çıkarır. Bireyler, finansal işletmeler, diğer hükümetler, merkez bankaları ve diğer kurumlar bunları satın alabilir.
Bu varlıkları satın alan kişiler borç veren taraf olur. Bunları satın almanın ardındaki fikir, yatırımcılara makul sürelerde getiri sağlaması ve ülke hükümetlerine güvenilmesidir.
Türkiye’nin milli borcu 245 milyar dolarve dış borç 475 milyar dolarEtrafında.
Dünyanın toplam borcu rekorlar kırmaya devam ediyor.
Tüm ülkelerin milli borçları, dış borçları, iç borçları, özel teşebbüsleri ve şahıs borçları toplandığında küresel toplam borç; dünya borcu gecerli. Küresel borç son 3 yıldır artmaya devam ediyor.
Dünyanın toplam borcu 2021’de 303 trilyon dolar iken, 2020’de 226 trilyon dolardı. Bu yıl küresel borç 307 trilyon dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı.
IMF’ye göre dünyada en az 100 ülkenin hükümetleri borç ödemelerini gerçekleştirebilmek için borçlarını ödemek zorunda. sağlık, eğitim ve güvenlik harcamaları kısmak zorunda kalacak. Türkiye bu 100 ülke arasında yer almıyor.
Bütün bu kafa karışıklığı kimin kime borçlu olduğu sorusunun yanıtlanmasıyla çözülüyor.
Kim kime borçlu?Sorunun cevabı ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
Genellikle bir ülkenin ulusal borcunun büyük bir kısmı yerel kuruluşlarave gerisi yabancı kuruluşlara.
Bu borcun büyüklüğü mali politikalar ve küresel ekonomik koşullar tarafından etkilenmektedir. Bazı ülkeler çok düşük borç seviyelerini koruyabildi veya borçsuz hale geldi, bazıları ise zamanla çok fazla borç biriktirdi.
Dünyada borçsuz sadece iki ülke öne çıkıyor.
Her ülkenin ulusal borcu olması gerekmiyor. Ancak bir ülkenin borcu yoksa olağanüstübir durumdur.
Ulusal borcun en düşük olduğu ülkeler arasında Norveç, Kazakistan, İsveç, Danimarka, Estonya, Bulgaristan ve Lüksemburg yer alıyor. Bunların arasında Norveç ve KazakistanBorcu negatif yani bu iki ülkenin borcu yok.
En yüksek ulusal borcu olan beş ülke arasında şunlar yer alıyor: 30 trilyon dolarlık borç ABD geliyor. Daha sonrasında; Çin’in 14 trilyon dolar, Japonya’nın 10,17 trilyon dolar, Fransa’nın 3,14 trilyon dolar ve İtalya’nın 2,70 trilyon dolar borcu var.
Özetle; Ulusal borcu dış borçla karıştırmamak ve Kimin kime borçlu olduğunu anlamak Çok değerlidir. Aslında ulusal borcun düşük ya da yüksek olması olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirilmemelidir. Sadece bir ülkenin hükümeti ne kadar borcun vargösterir.