Konaklama vergisinin olası etkilerinin tartışılması
İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Dilbar Guliyeva, gelir vergisinin konaklama vergisine dahil olduğu işletmelerde yapılacak iyileştirmelerin turizmi olumlu etkileyeceğini belirtti.
Konaklama vergisi İtalya, Japonya, Hırvatistan, Belçika, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerden sonra artık Türkiye’de de uygulanacak. Ocak 2023 prestijiyle yürürlüğe girecek olan vergi sistemi; otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklayacak misafirleri kapsayacaktır.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Guliyeva, “Kış turizmine yönelik bir hareketlenme oldu. Kış turizmi beklentileri bu yıl oldukça yüksek tutuluyor. Kayak merkezlerinde rezervasyonlar ve doluluk oranları zaten çok iyi. Konaklama vergisindeki gelir nedeniyle işletmelerde yapılacak iyileştirmeler turizme olumlu yansıyacaktır” dedi.
“Turizmin gelişmesine katkı sağlayacak”
Öğretim Üyesi Dilbar Guliyeva, konaklama vergisinin belediyelerin faaliyet gösterdiği turistik destinasyonlarda turizmi geliştirmeyi de hedeflediğini; Gerekli tanıtım, imaj, araştırma geliştirme, çevre düzenlemeleri, teknolojik hizmetler, altyapı ve üstyapı çalışmalarına doğrudan katkı sağlayacağını belirtti. Guliyeva, tesislere karayolu veya asansörle ulaşımı kolaylaştırmak için gerekli olan binme, inme, bekleme ve park etme gibi alanların gerekli büyüklük ve işlevsellikte planlanması ve uygulanması, konaklama tesislerinin ortasındaki boşlukların incelenmesi ve Kayak pistinin, pistlerden doğrudan tesislere ulaşmak için alternatif uygulamalar yaparak, konaklama vergisinin kayak pistlerinin düzenlenmesinin planlanması, ulusal ve uluslararası yarışların düzenlenmesi ve standartların dikkate alınarak tanıtılması gibi konularda katkı sağlayabileceğini kaydetti. .