Ekonomi

Türkiye’nin ihracat payı artıyor

Burak KESKİNCİ/İSTANBUL, TKDF ve İTÜ SEM işbirliğinde düzenlenen ‘Turquality ve Marka’ açılış dersine katılan Ticaret Bakanı Prof. Ömer Bolat, “Dünya Ticaret Örgütü’nden 2003-2023 Eylül sonu rakamları geldi. Orada da yüzde 1,06’ya çıkardık. Dünya ihracatının yüzde 5 azaldığı dönemde Türkiye’nin ihracat payı yüzde 1’den arttı” dedi. Yüzde 1,02’den yüzde 1,06’ya. “Bu büyüme trendinin devam ettiğini gösteriyor” dedi.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Turquality Döviz Kazandırıcı Faaliyetler Derneği (TKDF) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Daima Eğitim Merkezi (İTÜ SEM) iş birliğiyle düzenlenen ‘Turquality ve Marka’ kursunun açılışına katıldı. İTÜ Maslak Kampüsü’nde düzenlenen açılış dersine İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu, Progroup Genel Müdürü Salim Çam, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“TÜRKİYE’NİN İYİ İHRACATINI 255,8 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Geçen yıl ülkemizin kuruluşunun 100’üncü yılını kutladık. Turquality’nin aynı zamanda 20’nci yılı. İsmin babası olarak 2004 yılında başlattığımız çalışmanın temel amacı, ülkemizi ülkemize kazandırmaktır. Türkiye’ye katma değer, bilgi ekonomisi, teknolojik paylaşım, inovasyon, yenilik ve markalaşma. Değer katacak bir ihracat artışı sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir projeydi. Güçlü markalar, ihracat kapasitesini ve değerini artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Ticaret Bakanlığı olarak değerli ihracatçı ailesiyle 140 bine ulaştı.Pahalı Bakan 2002 yılı sonunda 34 bin ihracatçıyla bu işi başarmak için yola çıkınca yola çıktık ve çok büyük atılımlar ve artışlar yaptık.2023 yılına kadar Türkiye’nin malını artırdık. ihracat 255,8 milyar dolara 2023’te yüzde 0,64 artış oldu ama dünya ihracat ve ithalatının yüzde 5 geride kaldığını görünce önemli pazarlarımız ABD ve Avrupa Birliği oldu. Sakin bir durumda olduğu göz önüne alındığında bu başarı küçümsenecek bir başarı değil. Bu rekoru da sayısı 140 bine ulaşan mal ihracatçılarımızla yakaladık. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

“240’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPMAYI BAŞARDIK”

Türkiye’nin ihracat payının arttığının altını çizen Bakan Bolat, “2002 yılında buraya yola çıktığımızda dünya ihracatından aldığımız pay, mal ihracatının yüzde 0,50’si civarındaydı. 2022’de bunu yüzde 1,02 artırdık. Son rakamlar” 2003-2023 Eylül ayı Dünya Ticaret Örgütü’nden geldi, orada da yüzde 1,06’ydı.” kadar arttırdık. Şöyle düşünün, hepiniz sayısal insanlarsınız. Dünya ihracatının yüzde 5 azaldığı bir dönemde Türkiye’nin ihracat payının yüzde 1,02’den yüzde 1,06’ya çıkması, Türkiye’nin ihracattaki büyüme trendini sürdürdüğünü gösteriyor. Bu ihracatın 241 milyar dolarını sanayi ürünleri oluşturuyor. Toplam ihracatımızdaki payı yine yüzde 94,2. Turquality’nin katkıları ve tabii ki ülkemizde üretime ve ihracata yönelik teknolojiye verilen destek çerçevesinde orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payı yüzde 40,3’e yükseldi. 2002 yılında bu oran yüzde 30 civarındaydı. Uçak, makine ürünleri Elektronik ürünler, ilaç, bağışıklık ürünleri, video kayıt cihazları ve savunma sanayi ürünlerini kapsayan orta ve orta yüksek teknolojili ürünler bu kategoriye giriyor. “Bir diğer başarımız da şu: 240’ı aşkın ülke ve gümrük bölgesine toplam 12 bin 886 kalem farklı mal ihraç etmeyi başardık” dedi.

“İHRACATÇILARIMIZA HER TÜRLÜ DESTEK VERİYORUZ”

Bakan Bolat, “Bundan sonra bu ölçülerin kalite ve marka boyutlarını artırarak çarpan etkisi ile ihracat gelirimizi arttırabiliriz. Yani kilogram başına birim fiyatı 3 dolar olsaydı bugün size veriyordum. 256 milyar dolar değil, 520 milyar dolarlık ihracat müjdesi. Bu 240 ülkeden 70’i tarihin en yüksek ihracat rakamı.” Yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. Ve 49 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabildik. Her biri 1 milyar dolardan fazla ihracat yapabildik. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün grubu sayısı 54’e ulaştı ve 39 fasılda tarihin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. Bunu biz yaptık. Burada ihracatçılarımıza her türlü desteği sağlıyoruz. Bu noktada adımız Ticaret Bakanlığıdır ve Türkiye’nin 200’den fazla ülkeyle ekonomik bağlarını hem dış ticaretimizde, hem iç ticaretimizde, gümrük faaliyetlerimizde hem de iç ticaretimizde fiyat istikrarı ve düzenleme ve kontroller gibi yoğun faaliyetlerle yürütmekteyiz. Bu yıllık 50 milyar ihracat kredisi desteği ve ihracat sigortası desteği sağlayacağız. “24 kredi ve 26 milyar dolar sigorta desteği olarak çalışmalar devam edecek” dedi.

arpacayhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu