Ekonomi

Türkiye’nin nisan ayı ihracatı 19,3 milyar dolar oldu

Gültepe, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, nisan ayının küresel ve ulusal gelişmelerin ihracata olumsuz yansımalarının hissedildiği bir ay olduğunu belirtti.

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre nisan ayını 19,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladıklarını belirten Gültepe, şunları kaydetti:

Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 eksideyiz. Son 12 ayda ihracatımız yüzde 4,9 artarak 251,7 milyar dolar olurken, Ocak-Nisan dönemini yüzde 3 kayıpla 80,9 milyar dolar ile kapattık. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı biz sağladık.İlk beşte yer alan diğer branşlarımız 2,4 milyar dolar ile kimya, 1,5 milyar dolar ile hazır giyim, 1,2 milyar dolar ile elektrik elektronik ve 1,1 milyar dolar ile çelik oldu.

Hububat, zeytin ve zeytinyağı, savunma ve havacılık, yaş meyve sebze, tütün ve fındık ihracatımızda geçen ay artış kaydettik. 14 il ihracatını artırdı. En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ilimiz ise İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. İhracat ailesine geçen ay bin 449 firma katıldı. Birim ihracat değerimiz ise bir önceki yılın aynı ayına göre %18,3 artarak 1,56 dolara yükseldi.

“Parite aylardır ilk kez ihracata pozitif katkı yaptı”

Nisan ayında 217 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Mustafa Gültepe, 81 ülkeye ihracatta artış olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeleri Almanya, ABD, Irak, İtalya ve İngiltere olarak sıralayan Gültepe, Suudi Arabistan ve Kazakistan’a yapılan ihracatta dikkat çekici artışlar kaydedildiğini belirtti.

Uzun bir aradan sonra paritenin ihracata da olumlu yansıdığını ifade eden Gültepe, “Parite etkisi nisan ayında 152 milyon dolar katma değer sağladı. Ancak parite nedeniyle yılbaşından bu yana 972 milyon dolar zarar ettik. etki.” terimleri kullandı.

Türkiye’nin ulusal ve uluslararası gelişmelerin ihracatı olumsuz etkilediği bir dönemden geçtiğini kaydeden Gültepe, Avrupa ve ABD gibi küresel piyasalarda devam eden mali sıkılaştırma politikaları nedeniyle talebin sakin seyrini sürdürdüğünü hatırlattı.

Maliyet artışlarının küresel pazarlardaki rekabet gücünü olumsuz etkilediğine vurgu yapan Gültepe, şöyle devam etti:

“Maliyet artışları kurdaki artışın çok üzerine çıktı. Dolayısıyla rekabet gücümüzü kaybetmeye başladık. Fiyatları tutturamamamız ve düşen lojistik fiyatlarının da etkisiyle müşterilerimiz alımlarını rakip ülkelere kaydırmaya başladı. Her zaman olduğu gibi biz de her zaman olduğu gibi Türk ihracatçısının rekabet gücünü koruyabilmesi için kurun en az enflasyon kadar yükselmesi gerekiyor. Pazar kaybetmeye devam ediyoruz. Kaybedilen müşteriyi yeniden kazanmak yıllar alabilir.”

“Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi ihracatçılarımızı rahatlattı”

TİM Başkanı Gültepe, özellikle yüksek enerji kullanan sektörlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yıl başından bu yana yapılan indirimlerin ihracatçının elini rahatlattığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Kahramanmaraş’ta 3 ay önce meydana gelen depremden etkilenen illerimizdeki toparlanma tüm hızıyla devam ediyor. İhracat ailemizin çatı kuruluşu olarak firmalarımızı en reel sektörle buluşturmaya çalışıyoruz. ticaret ve satın alma heyetleri ile fuarlar aracılığıyla alıcılara

Bu nedenle Nisan ayında ihracatımızdaki düşüşün kısa süreli ve kesintili olduğunu düşünüyoruz. Her şeye rağmen önümüzdeki sekiz ayı en iyi şekilde değerlendireceğimize ve Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılını ihracatta olabilecek en iyi performansla tamamlayacağımıza inanıyorum.”

sogut-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu